Nasušte si vitamíny na zimu

Koniec leta je obdobím zberu úrody a aj mestský človek z paneláku to pozoruje na trhoviskách, kde sa pulty prehýbajú pod čerstvým ovocím, plným slnka a vitamínov. Čerstvé ovocie však nemá dlhú trvanlivosť a aj keď sa ho v tomto období najeme do sýta, chcelo by to odložiť si niečo na horšie časy.


Najbežnejším spôsobom je zaváranie a varenie lekváru. Takto spracované ovocie vydrží aj niekoľko rokov a môžeme ho postupne konzumovať nie len počas nadchádzajúcej zimy, ale aj na jar, kým nebude zase nová úroda. Tieto spôsoby konzervácie ovocia sú dostupné aj človeku z paneláku, keď si nakúpi čerstvé ovocie na trhovisku, či od farmára z dediny alebo ho získa od príbuzných z vidieka.

Nevýhody zavárania

Zaváranie do kompótov aj varenie lekváru so sebou prináša dve nevýhody. Tou prvou je fakt, že vysoká teplota, používaná pri týchto spôsoboch konzervácie, ničí vitamíny v ovocí, najmä vitamín C, ktorý asi najviac potrebujeme v zimnom období, aby nás chránil pred prechladnutím. A druhou množstvo cukru, ktoré sa pri zaváraní alebo varení lekváru do ovocia pridáva. Súčasné potraviny a súčasný spôsob života najmä ľudí v meste a pracujúcich v kanceláriách nás zásobuje takým množstvom živín, že mnoho ľudí bojuje s takzvanými civilizačnými chorobami. A ich hlavnou príčinou je menej pohybu a viacej prijatej energie v potravinách, ako tomu bolo napríklad pred päťdesiatimi rokmi. Aj keď domáce zaváranie a varenie lekváru má veľkú výhodu v tom, že sami nepridávame nijaké chemické konzervačné a dochucujúce látky do ovocia.

Výhody sušenia ovocia

sušené jablká

Nakrájané jabĺčka na plátky

Naproti tomu sušenie ovocia, ktoré prebieha aj v elektrickej sušičke pri nižšej teplote, zachováva v ovocí všetky vitamíny a pôvodný obsah cukru, nič sa nepridáva. Iba odstráni vodu z plodov. Usušené slivky, jablká nakrájané na plátky alebo marhule po vysušení uchovávajte v dobre uzatvorených nádobách, pretože sú náchylné prijímať vlhkosť zo vzduchu a tým aj začať hniť.

Sušenie sliviek na elektrickej sušičke

Sušenie sliviek na elektrickej sušičke

Sušenie ovocia elektrickou sušičkou má v týchto dňoch v paneláku ešte jeden vedľajší efekt. V bytovkách sa nekúri, hoci občas už býva aj chladnejšie. Elektrická sušička môže byť vítaným spôsobom ohrevu bytu a aj keď má len malý príkon a kúrime vlastne odpadovým teplom. Navyše váš byt bude pekne voňať po ovocí.


Ako bude reklama vypadať?
-
Trvala reklama tu len za 240 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup


Napíšte svoj komentár

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.