pečenie tagged posts

Je vám chladno? Upečte si kura!

Myslíte si, že vám chcem nahovoriť, že jedením pečeného kurčaťa sa zahrejete? Je pravda, že časť energie z prijatej potravy spotrebuje naše telo na svoj ohrev na stabilnú teplotu okolo 36 °C, ale mal som na mysli niečo celkom iné. Tí, ktorí bývajú v pasívnom dome už vedia, o čom hovorím. Pretože pasívne a nízkoenergetické budovy majú skutočne malú spotrebu energie na kúrenie a v podstate na to stačí aj elektrická či plynová rúra a príprava nedeľného obeda.

čítať viac

Upratať, nazdobiť, napiecť a navariť – a môžu začať Vianoce. Ste pripravení?

Nie je nič horšie, než začať s domácimi prácami či s pečením a u toho zisťovať, čo všetko nám doma chýba. Sem tam nejaká vykrajovačka, tam čistič na podlahu, na stierke na okná stvrdla guma a už nestiera ako by mala… Dnešná doba však nie je pripravená na to, aby sme si vybehli vždy niečo kúpiť. Lepšie je zostať doma a nakupovať online. Je to bezpečnejšie, ale tiež lacnejšie. Nakúpte všetky tieto drobnosti do domácnosti na jednom mieste.

Potr...

čítať viac

Je výhodné v čase koronakrízy piecť si svoj chlieb doma

Bez vlastného pričinenia sme sa ocitli v situácii, kedy sme výrazne obmedzovaní vo voľnom pohybe. Nie len, že mnohí nemôžeme ísť do svojho obľúbeného obchodu, kde kúpime naše zdravé potraviny a nútia nás nakupovať v najbližšom obchode bez ohľadu na zloženie ponúkaných potravín a ich vplyvu na naše už bez toho ťažko skúšané zdravie. Štyri steny nášho bytu sa stávajú naším jediným útočiskom. A naše schopnosti jedinou konkurenčnou výhodou, ako bojovať s nepriazňou „osudu“ a uchovať si svoje zdravie. Napríklad pečením kváskového chleba.

Najčastejší...

čítať viac

Plastové okná tesnia dobre

Najčastejším dôvodom na výmenu starých okien nie len v paneláku je ich tesnosť. Paradoxne je tesnosť nových okien aj najčastejšou príčinou nových problémov, ktoré sa objavia po ich výmene. Ani v predvianočnom čase, ktorý poznamenáva intenzívne pečenie a varenie, by ste na to nemali zabúdať. Nezabúdajte vetrať.

čítať viac

Ako založiť ražný kvások

Kým pri bežnom pečení sa cesto zarába za pomoci kvasníc, kúpených v obchode, pri pečení kváskového chleba je to trochu iné. Základom nie sú ani čerstvé ani sušené kvasnice, ale ražný kvások. Navonok medzi nimi nie je rozdiel, vytvárajú nadýchané cesto pomocou bubliniek, ale proces je rozdielny a preto aj výsledok je iný. Ražný kvások sa nedá bežne kúpiť v supermarkete, zato si ho môžete pripraviť sami doma. Je to celkom jednoduché.

čítať viac

Mrazničku rozmrazujte týždeň pred veľkým pečením

Mraznička je súčasťou výbavy snáď každej domácnosti. Umožňuje bezpečne uskladniť potraviny v čase, keď sú dostupnejšie. Buď ako nakúpené v akcii alebo z domácich zdrojov. Či už po zabíjačke alebo po zbere ovocia a zeleniny. Počas prevádzky mrazničky sa však v nej postupne vytvára vrstva ľadu, ktorá znižuje účinnosť, teda zvyšuje spotrebu elektriny a tiež zmenšuje využiteľný priestor. Preto je potrebné niekedy mrazničku odmraziť.

čítať viac

Hokaido nie iba na ozdobu

Touto vetou som odpovedal susedke, s ktorou sme sa viezli v nedeľu popoludní výťahom v našom paneláku. Vracali sme sa zo záhrady a v ruke okrem iného sme mali aj peknú oranžovú tekvicu. „Túto nakrájame na plátky a upečieme na plechu v rúre, bude z nej výborná pochúťka“, zakončila moja priateľka. A obaja sme si uvedomili, ako sú ľudia z mesta úplne odtrhnutí od skutočného života. Susedka by z hokaido tekvice spravila peknú dekoráciu na Vianočný stôl.

Zrejme pod ...

čítať viac

11. november: Prečo sa na svätého Martina chasa opíjala?

Keď sa povie svätý Martin, väčšina z nás má jeho sviatok 11. novembra spojený s prvým snehom. Hovorí sa predsa, že svätý Martin príde na bielom koni, čo neodvratne signalizuje, že sa už blíži zima.

čítať viac

Čo je kvások

Počuli ste už od známych, že si chlieb pečú doma? Nechce sa vám chodiť každé ráno do samoobsluhy pre chlieb? Tiež si upečte chlieb doma. A navzdory reklame aj známym, nepotrebujete na to kupovať pekárničku. Keď už sa rozhodnete doma piecť svoj chlieb, rovno si pečte ten najzdravší, ktorý je možné doma upiecť. Upečte sebe aj rodine kváskový chlieb.

čítať viac

Dôvody prečo si zaobstarať digestor

Trendom posledných rokov sú otvorené priestory. Voľné prepojenie kuchyne a obývacieho priestoru s jedálenským kútom realizujú mnohí ľudia aj pri prestavbe panelákových bytov, nie sú už iba výsadou veľkých rodinných domov. No odstránenie steny medzi kuchyňou a zvyškom bytu si vyžaduje montáž zariadenia, ktoré odstráni pachy a paru, vznikajúce pri príprave jedál na sporáku aj v rúre.

čítať viac