Plyn alebo elektrina? Aké výhody prináša varenie na nich?

Plyn versus elektrina, možno, že aj vy ste stáli pred týmto rozhodnutím, keď ste sa premýšľali, aký si do svojho bytu zaobstarať sporák. Poďme sa teda spoločne pozrieť na to, aké výhody nám oba spôsoby varenia prinášajú.

Rýchly a operatívny plyn

V prospech plynu hovorí predovšetkým skutočnosť, že plameň ihneď reaguje na otočenie gombíkom a následnú zmenu výkonu. Môžete teda veľmi operatívne pokrm viac zahrievať, alebo naopak teplotu varenia rýchlo stlmiť. Ak ovládate správne zásady regulácie, varíte zároveň veľmi úsporne a dochádza k minimálnym zbytočným únikom energie. Veľkým prínosom sú tiež moderné trojkorunkové horáky. Tie zaistia oveľa lepší rozvod tepla pod celou nádobou. Prevádzku zjednodušuje automatické zapaľovanie, takže pokojne môžete zabudnúť na to, že musíte mať neustále v pohotovosti zápalky alebo zapaľovač. Zároveň moderné plynové sporáky už disponujú zariadením, ktoré uzavrie prívod plynu v okamihu, kedy dôjde k zhasnutiu plameňa, napríklad vtedy, keď pokrm v hrnci vykypí. Nové sporáky už toto majú vo svojej výbave povinne.

Moderné plynové sporáky tiež mávajú sklokeramické dosky. Niektoré môžu byť vybavené nástavcom pre umiestnenie panvice wok, ktorú by sme inak na túto dosku nijako neumiestnili. Ponúkajú sa aj podlhovasté horáky vhodné pre posadenie pekáča.

Varenie na plyne:
+ Rýchlosť regulácia plameňa
+ Minimálny únik energie pri správnej regulácii plameňa
+ Automatické zapaľovanie
+ Trojkorunkové horáky pre dokonalý rozvod tepla
+ Zariadenie zamedzujúce prívod plynu pri zhasnutí plameňa
+ U nových sporákov nástavec na wok
+ U nových sporákov podlhovasté horáky pre pekáča
– U niektorých nádob môže dôjsť k deformácii dna tým, že nie je všade úplne rovnaká teplota – u starších horákov, ktoré nemajú trojkorunkový systém, sa často riad kladie na najvýkonnejší horák, aby bola čo najrýchlejšie dosiahnutá čo najvyššia teplota

Elektrina využíva zvyškové teplo

Argumentom hovoriacim v prospech elektrických sporákov je predovšetkým schopnosť využívať zvyškové energie platničiek. Akonáhle sa platnička rozpáli, môžeme teplotu otočením gombíka znížiť a tým usporiť energiu. Dokonca možno aj pred koncom varenia platničku úplne vypnúť a nechať jedlo takzvane dôjsť. Rozohriata platnička zotrvačnosťou hreje ďalej, chvíľu trvá, než vychladne. Skúsenosťami dá pomerne dobre nacvičiť, ako túto výhodu elektrickej energie využívať a ušetriť tak náklady na energiu.

Často používané tvrdenie, že sa elektrická platnička dlho zahrieva, padlo s príchodom sklokeramických dosiek. Tie najmodernejšie dokážu zahriať platničku doslova v priebehu niekoľkých sekúnd. Sklokeramické dosky tiež odstraňujú niektoré nevýhody predtým používaných platničiek s vykurovacími špirálami. Povrch je dokonale rovný, takže jeho čistenie je veľmi jednoduché. Pri novom riade, ktoré presne priľne na platničku, nedochádza k žiadnym stratám energie.

Elektronické riadenie tých najmodernejších variantov dokonca obsahuje detskú poistku, či ukazovatele zvyškového tepla. Vďaka nim presne odhadneme, kedy platničku vypnúť. Najprepracovanejšie elektrické sporáky umožňujú aj stráženie stabilnej teploty. Ak sa dosiahne teplota varu, udržiava sa potom iba mierne varenie. Existujú sklokeramické dosky s dvojokruhovými zónami s podlhovastým tvarom pre pekáče.

Varenie na elektrine:
+ Umožňuje využiť zvyškové teplo platničky k dovarení pokrmu
– Dlhé zahrievanie platničky u staršieho typu platničiek s vykurovacou špirálou
+ Sklokeramické dosky umožňujú zahriatie počas niekoľkých sekúnd
– Nerovnosti povrchu u platničiek s vykurovacou špirálou
+ Sklokeramické dosky majú dokonale rovný povrch a umožňujú priľnutie riadu a dokonalé čistenie povrchu
+ Stráženie stabilnej teploty varu u najmodernejších sporákov
+ Ukazovatele zostatkového tepla u sklokeramických dosiek
+ Detská poistka u moderných systémov
+ Niektoré sklokeramické dosky majú dvojokruhové zóny pre pekáče.

Rozhodnutie čo zvoliť určuje skôr konzervativizmus

V zásade môžeme povedať, že sa dnes zmazáva hlavná nevýhoda elektriny v podobe dlhého zahrievania, takže otázka, či zvoliť elektriku alebo plyn je skôr vecou nášho konzervatívneho zvyku (z detstva si pamätáme, že rodičia mali plynový sporák) než nejakých zásadných výhod alebo nevýhod. Elektrinu síce nemôžeme tak operatívne regulovať ako plyn, ale zase sa môžeme naučiť pracovať s využitím zvyškového tepla, ktoré nám umožní usporiť energiu.


Ako bude reklama vypadať?
-
Trvala reklama tu len za 240 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup


Označenie:  , ,

Napíšte svoj komentár

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.