Vlastné jahody v januári

Ako Marušku vyhnali v zime zohnať čerstvé jahody, to iste z rozprávok poznáte. Aby ste vy nemuseli v zime utekať do hypermarketu kupovať jahody pochybnej kvality, môžete si ich dopestovať sami doma. Stačí, ak vaše balkónové jahody, nazývané niekedy aj mesačné jahody, pred prvým mrazom zložíte z balkóna a umiestnite ich vo vnútri bytu. Úrodu potom môžete zbierať celý rok, aj v januári.


Jahody totiž sú viacročné rastliny a škoda ich nechať na balkóne zamrznúť. Môžete ich nechať napríklad na schodišti v paneláku, ak máte istotu, že sa nikomu zo susedov nezapáči črepník, v ktorých jahody máte. Alebo na okne niektorej z izieb. Najlepšie tak, aby mali jahody dosť svetla. Nezabudnite ich dostatočne polievať, najmä v blízkosti radiátora.

Opelenie balkónových jahôd

O opeľovanie jahôd na balkóne sa starajú včely. Ak sú ale jahody v uzatvorenej miestnosti, tak sa k nim včely nedostanú, navyše tie sú zazimované v úľoch. Takže neostáva nič iné, len si k vlastnej úrode zimných jahôd pomôcť svojimi rukami.

balkónové jahody

balkónové jahody

Opeliť kvety jahôd môžete malým jemným štetcom. Použite malý školský na maľovanie vodovými farbami alebo starší vyradený z kozmetickej súpravy, ktorý ale nezabudnite dobre vyprať. Potom dvomi alebo tromi krúživými pohybmi štetca v kvete jahody zaistíte jeho opelenie a tým aj založenie úrody.

Takže pri polievaní jahôd sledujte, či náhodou už nekvitnú a včas ich opeľte.

A na jar, keď sa vonku oteplí, môžete na balkón vyložiť už silné rastliny, ktoré budu pokračovať v raste aj plodení sladkých červených jahôd.


Ako bude reklama vypadať?
-
Trvala reklama tu len za 240 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup


Označenie:  , , , ,

Napíšte svoj komentár

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.