V horúčavách utekám na vidiek

Opäť leto ukázalo svoju silu a bez klimatizácie sa skoro nedá existovať. Lenže klimatizácia kancelárií a obchodných prevádzok nie len stojí elektrickú energiu, ešte aj pridáva viac tepla do rozpálených mestských centier. A po návrate z práce a mesta nás doma čaká rozpálený panelákový byt. Zapnúť klimatizáciu nie je jediné riešenie.

Na našom budovanom gazdovstve na dedine kúsok od mesta sa nám podarilo kúpiť starší rodinný dom. A samozrejme sme sa hneď pustili do jeho rekonštrukcie. Začali sme strechou s podhľadmi a komínmi a na rade je elektrina a kúpeľňa. Tie sú však v takom stave, že sa dajú stále používať, spolu s slušnou kuchyňou, kde stačí vymeniť svetlá a osadiť pár zásuviek. A tak v dome trávime stále viac času. Ja som už pred časom povýšil svoj „HomeOffice“ na „GardenOffice“ a väčšinu času pracujem zo záhrady. Hlavne však trávim veľa času cez deň v záhrade, ktorej väčšinu tvoria ovocné stromy a kríky.

Aj v najväčších horúčavách, ktoré zľahka presahovali tridsať stupňov v tieni a na slnku bolo nevydržateľne, pri práci medzi stromami je príjemnejšia klíma. Dokonca aj kosenie trávy vyžínačom v tieni korún ovocných stromov nie je také namáhavé, ako by sa mohlo zdať. Veľkou výhodou je, že si môžem sám určovať, kedy čo urobím, či už na gazdovstve alebo GardenOffice. A tak si svoje pracovné tempo aj rozsah prác určujem najmä podľa slnka. Pohybujem sa tam, kde je aktuálne tieň od stromov alebo budov, prípadne som rovno v dome.

Napríklad pri príprave obeda využívam slnko naplno pomocou solárnej elektrárne. Rovnako tak sme za jeho pomoci varili niekoľkokrát jahodový alebo malinový lekvár. Nielen, že nás jeho príprava vyšla násobne lacnejšie, navyše v dome je príjemne. Kým vonkajšie teploty presahujú tridsiatky, v zateplenom paneláku je na nevydržanie pri 27°C, v dome na dedine je príjemných 23 stupňov. Aj bez klimatizácie, ktorá by na elektrinu zo slnka bežala zadarmo. Nie je to potrebné. Orientácia domu, jeho múry aj presah strechy na gangu zaručujú, že v ňom nikdy nebude horúco.

Súvisiace:  Kvalitné zateplenie podkrovia oceníte aj počas letných mesiacov

A tak kým väčšina ľudí hľadá v rozpálenej betónovej džungli klimatizovanú kaviareň, ja utekám na vidiek, kde trávim čas v príjemnom a tichom prostredí a kde slnko nepracuje proti mne, ale pre mňa.