Archives december 2016

Záhrady

Pri pohľade z okna je nám jasné, že teraz by sme v záhrade nič nezmohli. Príroda spí a pripravuje sa na nové plodné obdobie, na to si ale ešte pár mesiacov počkáme. Nanajvýš tak môžeme využiť slnečné a mrazivé počasie na peknú prechádzku. Skontrolujeme, ako sa našej záhradke darí, pokocháme sa efektnou námrazou na kríkoch alebo na bielou perinou zakrytých záhonoch a môžeme si predstavovať, ako na jar sa všetko zazelená a v lete bude hýriť pestrými farbami.

Read More



Inšpirácie pre panelákový byt

Už vás štandardný panelákový byt nudí? Prestavba kúpeľne a kuchyne stále neodlíšil váš byt od tých ostatných? Aby ste sa doma cítili príjemne a pohodlne, nemusíte investovať veľké sumy do prestavby bytu. Často stačia len drobné zmeny nábytku alebo drobné dizajnové doplnky. Poradíme vám, kde sa nechať inšpirovať.

Read More

Hokaido nie iba na ozdobu

Touto vetou som odpovedal susedke, s ktorou sme sa viezli v nedeľu popoludní výťahom v našom paneláku. Vracali sme sa zo záhrady a v ruke okrem iného sme mali aj peknú oranžovú tekvicu. „Túto nakrájame na plátky a upečieme na plechu v rúre, bude z nej výborná pochúťka“, zakončila moja priateľka. A obaja sme si uvedomili, ako sú ľudia z mesta úplne odtrhnutí od skutočného života. Susedka by z hokaido tekvice spravila peknú dekoráciu na Vianočný stôl.

Read More

Bezstresové Vianoce

Vianoce sú sviatkami mieru a pokoja. Sú sviatkami rodiny a šťastia. To sa dozviete z reklamných pútačov. V skutočnosti sú Vianoce sviatkami zhonu a konzumu. Nervy zo zháňania darčekov, starosti koho čím obdarovať a kde to zohnať a v neposlednom rade či vyjdeme s peniazmi. A či stihneme nakúpiť všetko exotické ovocie, majonézu, napiecť koláče a upratať celý byt, aby sa všetko lesklo. To je skutočnosť.

No nemusí to tak byť.

Read More

Imelo symbolizuje šťastie a lásku

K zimnému času neodmysliteľne patria aj tradičné rastliny, ktoré nám doma aj vonku robia radosť vtedy, keď príroda spí. Ak vám na Nový rok ešte zostane pár hodín voľna, vydajte sa na výstavu Rastliny vianočného času do pražského Toulcově dvora, ktorá trvá až do 2. januára. Spoznáte ekologické stredisko, kde môžete stráviť chvíľu času trebárs s kamarátkou pri rozprávaní, alebo so spiacim dieťaťom v kočíku. Ale my sme sa sem neprišli prejsť, ale pozrieť sa na rastliny nerozlučne späté so zimou a už uplynulými Vianocami. Jednou z nich je aj imelo.

Read More