Slivkový lekvár si pripravíte aj v byte

Moderní panelákoví ľudia sú odkázaní na potraviny z obchodov. Mnohým to ani nevadí, ale kto má záujem stravovať sa zdravo, ten hľadá možnosti získať prírodné produkty a zlepšiť si tak nie len zdravie, ale aj chuť prijímaného jedla. Jednou z možností je pripraviť si obľúbený slivkový lekvár v panelákovej kuchyni jednoducho a ľahko.

Kto si pamätá tradičné varenie slivkového lekváru, ten pred sebou vidí veľký hrniec na sporáku a hodiny, počas ktorých pri ňom musí stáť a drevenou varechou ho miešať, až kým nezhustne. Tak takúto predstavu pre vás nemáme, ponúkame recept na oveľa jednoduchšiu prípravu obľúbenej pochúťky bez toho, že by ste prišli o tradičnú kvalitu alebo chuť výsledného produktu.

Základom kvalitného lekváru sú domáce slivky, ktoré môžete dostať od svojich príbuzných na dedine, ak ne máte vlastnú vidiecku záhradu, alebo od šťastnejších susedov, prípadne kúpiť na trhovisku od niekoho prebytky. Na jednu várku budete potrebovať asi 5 kilogramov sliviek, ale podľa vašich kuchynských možností možno aj viac. Takže desať kilo kvalitných zrelých sliviek určite spotrebujete na lekvár, bublaninu, plnené zemiakové knedle a určite si pochutíte aj na čerstvých slivkách.

Lekvár vzniká tak, že sa rozvarí dužina a odparí veľké množstvo vody z ovocia. Vo výsledku vám tak ostane z pôvodnej hmoty tak 20 %. Zásadné však je, aby sa hmota pri príprave nepripálila. Čo v klasickom hrnci na platni nie je možné dosiahnuť, lebo teplota platne plynového, elektrického sporáka ale aj sporáka na uhlie či drevo je vyššia, ako teplota varu vody, teda 100 °C. Tak ako na to?

Začiatok je klasický. Slivky by mali byť čisté, teda ich opláchnite v studenej vode. A potom pomocou malého nožíka, odstráňte kôstky, u niektorých druhov sliviek to ide ľahko, u niektorých ťažšie. Očistené slivky už počas odkôstkovania nadeľte na štvrťky či menšie kúsky. Potom túto masu trochu oslaďte krištáľovým cukrom podľa chuti, ale jedno kilo cukru na päť kilo slivák je nanajvýš tak dosť. Ochutený cukor v rôznych podobách si predsa môžete kúpiť hotový, na to nemusíte variť slivkový lekvár doma. Takáto zmes by ideálne mala stáť v hrnci cez noc, ale kľudne stačí, ak sa ponáhľate, aj pár hodín.

Súvisiace:  Nemusíte ťahať vlastný vozík

Potom do zmesi primiešajte pol deci octu koncentrácie 8% (bežný potravinársky ocot do domácnosti) a vylejte na dva hlboké plechy do rúry.

Rúru zapnite na plný výkon, kým sa oba plechy s obsahom nezohrejú a slivková hmota nezačne vrieť. Potom teplotu znižujte tak, aby ste ju udržali v miernom vare, teda vidíte drobné bublinky. Zhruba každú pol hodinu by ste mali zmes premiešať.

Po zhruba dva a pol hodinách pečenia ubudne toľko vody, že môžete zmes preliať do jediného pekáča a pokračovať v pečení slivkového lekvára ďalšie zhruba dve a pol hodiny, podľa gusta, kedy vám už hustota lekváru bude vyhovovať. Hotovou zmesou naplníte sklenené zatváracie poháre, ktoré potom ešte desať minút sterilizujete opäť v rúre.

Na hlboký plech v rúre položíte plné zatvorené poháre tak, aby sa nedotýkali jeden druhého, ale ani okrajov plechu a do plechu nalejete asi 2 cm vody, ktorú privediete do varu a udržujete takto desať minút. Voda sa premení na paru, vodná para je nositeľom tepla, takže poháre sú obkolesené vlhkou vzdušnou masou a sterilizované. Po desiatich minútach necháte v rúre vychladnúť a odložíte do špajzy. Pravda, ak ho hneď potom nezjete s chlebom a maslom.

Na plechu sa slivková hmota nepripáli, ako v hrnci na horúcom sporáku. Podľa veľkosti plechov a rúry môžete naraz spracovať až sedem-osem kilo hmoty, z čoho môže vzniknúť až dve kilá kvalitného slivkového lekvára. Či už na natretie na chlieb alebo ako náplň do buchiet. Hoci príprava trvá relatívne dlho, výhodou tohto postupu je, že pri tom nemusíte stáť, len každú polhodinu „očkom mrknúť“. A že sa vám lekvár nepripáli.