Ranná šálka poézie
Neviem ako vy, ale moje ráno si takmer nedokážem predstaviť bez šálky tej úžasnej, nádherne voňajúcej a srdce ohrievajúcej tekutiny – kávy. Viem, väčšina ľudí hovorí, že káva je droga a že nie je zdravé ju piť. Ako to však býva, každá minca má dve strany, a tak i názory na pitie kávy sa rozchádzajú.
Ja osobne patrím do kategórie tzv. pôžitkárov, teda kávu nepijem iba pre lepšie ranné zobudenie sa, či pre jej kofeínový účinok zvlášť výhodný v čase skúšok. Pijem kávu najmä preto, že milujem jej vôňu a nesmierne mi chutí jej trpkastá príchuť. A nesmiem zabudnúť – zbožňujem ju pripravovať. Lebo nie je káva ako káva a nie je príprava ako príprava. Je ľahké šupnúť si do šálky dve lyžičky „kávových“ granuliek (schválne som použila úvodzovky, pretože to s kávou veľa spoločného nemá), no vychutnať si skutočnú kávu, ktorá kávu pripomína nielen chuťou, ale i svojimi pozitívnymi účinkami, to je veru iný proces.
Samozrejme, opäť raz ide o cenu, ktorá zohráva veľkú úlohu v živote spotrebiteľov, avšak mne viac ide o kvalitu, ako kvantitu. Teda si doprajem kávu raz-dva krát do dňa, ale zato si doprajem kvalitu, za ktorú si mierne priplatím, no hovorí sa tomu pridaná hodnota, ktorá robí šálku kávy tým, čo mi zlepšuje náladu. Kávu teda nakupujem v špecializovaných predajniach alebo v kvalitných kaviarňach, akými sú napríklad na Slovensku Café Dias (pri každom kníhkupectve Panta Rhei) alebo v zahraničí v kaviarňach Starbucks. Kupujem si však vždy celé zrná, pretože vtedy viem, kedy si kávu pomeliem. Ak by ste totiž nevedeli, mletá káva po čase stráca svoju chuť a vôňu, preto je lepšie pomlieť si zrná tesne pred prípravou kávy, aby chuť i vôňa boli dokonalé.
Ďalšou vecou je už spomínané mletie kávy. Väčšina ľudí už má doma elektrické mlynčeky, či dokonca presso stroje, do ktorých kávu iba nasypete a voilá a káva je hotová. Ja však uprednostňujem spôsob našich starých mám, ktoré vedeli, že pri príprave akéhokoľvek jedla či nápoja je dôležitá tiež energia, ktorá sa do celého procesu dostáva (to je tá pridaná hodnota). Preto som si kúpila mlynček a kávu si vlastnoručne meliem a pri tom sa usmievam, lebo viem, že o pár minút si vychutnám šálku čierneho zlata (nie, ropu nepijem, je to káva).
Dôležité je tiež správne dávkovanie. Na presso sa používa 7 gramov mletej kávy a dohliada sa tiež i na teplotu vody, ktorou kávu zalievame. Voda by mala mať 90°C, to znamená, že vodu privedieme do varu v rýchlovarnej kanvici, necháme ju odstáť 1,5 minúty a môžeme zalievať.
Prajem Vám teda, aby pre Vás káva nebola iba nevyhnutnou súčasťou rána, či ktorejkoľvek časti dňa, no aby Vám prinášala radosť, zdravie a hlavne nekonečný pôžitok. Na zdravie!
Leave a Reply