Kuchyňa v paneláku: Aj do miniatúrneho priestoru sa dá napchať maximum

Špecifickou skupinou v oblasti kuchýň sú kuchyne pre panelákové byty. Keď sa panelákové byty stavali, často sa vybavovali kuchyňami, ktoré už nevyhovujú dnešným potrebám. Preto dozrieva čas na ich rekonštrukciu. Ako si s ňou poradiť a akú kuchyňu do paneláku vybrať?

Aj v paneláku možno umiestniť moderný design

Predovšetkým je potrebné mať na zreteli, že panelákové kuchyne zaberajú oveľa menší priestor než kuchyne klasické. Nemôžeme skrátka chcieť napchať do menšej panelákovej miestnosti to isté, čo by sme bez problémov zabudovali treba do rozľahlej kuchyne rodinného domu alebo veľkého bytu v činžiaku. Napriek tomu ale môžeme aj v panelákovom byte vytvoriť veľmi útulnú a moderne vybavenú, dizajnovo peknú kuchyňu, ktorá splní všetky požiadavky súčasnosti.

Rôzne riešenia vyžadujú rôzne možnosti

Ako na rekonštrukciu? Najprv si urobte predstavu o tom, o akú rekonštrukciu vlastne pôjde. Chcete len vymeniť kuchynskú linku a inak ponechať všetko pri starom, alebo vám ide o celkovú rekonštrukciu a treba aj zmenu dispozície bytu? Záleží tiež na tom, či máte kuchyňu len na prípravu a ohrev jednoduchých jedál, alebo či je varenie vaším koníčkom a budete mu venovať oveľa viac času. Alebo by ste radi spojili kuchyňu i s jedálenským kútom? Každé z týchto riešení má svoje špecifiká.

v kuchyni

Nechajte si aspoň 120 centimetrov

Aby sme všetko správne naplánovali a na nič nezabudli, rozdeľme si kuchyňu do rôznych zón. Prvú z nich tvoria zásoby, druhú ukladanie, tretiu umývanie, štvrtú príprava a konečne piatu varenie. Porozmýšľajte, čo budete v každej zo zón robiť, aký priestor budete pre svoju činnosť potrebovať, aby ste na nič nezabudli. Inak by sa vám totiž mohlo stať, že na chyby prídete až vtedy, keď budete mať hotovo. A to je zle. Na čo by ste si teda mali dať pozor? Predovšetkým dodržujte odstupy. Mali by byť aspoň 120 centimetrov, to najmä v prípade, že plánujete všetko usporiadať do tvaru U. Jedine tak budete mať dostatok priestoru na otváranie dvierok u skriniek a zásuviek, ale aj rúry alebo umývačky.

Súvisiace:  Ako si poradiť s bielizňou

Nezabúdajte si urobiť miesto

Ak budete mať menšiu vzdialenosť, napríklad 90 centimetrov, budete musieť určité veci obsluhovať zo strany a môže sa vám stať, že sa potom o niečo buchnete, niečo zhodíte apod, pretože váš akčný rádius bude väčší ako priestor. Nakoniec zistíte, že takáto kuchyňa je nepoužiteľná. Takže je dobré podobným problémom radšej predchádzať. Nerobte si ale zase miesta zbytočne veľa, potom sa zase veľa nachodíte.

Špajzová skriňa musí stačiť

Čo budete v ktorých zónach kuchyne potrebovať? Najskôr sa pozrime na zásoby. Teda kam budete schovávať potraviny. Potrebujete chladničku a špajzu. Ideálne je mať oboje hneď na začiatku. Tak, aby ste nemuseli potraviny ďaleko prenášať. Chladničku môžete mať bokom, alebo na druhej strane ako je kuchynská linka, to je v prípadoch, že je na linku vyhradený menší priestor, časté. Málokde je priestor na linku tak dlhý, aby ste si mohli dovoliť zaradiť ju priamo do nej. Otázkou je tiež špajza. Ideálne je vyčleniť na ňu malú miestnôstku orientovanú na sever s bezproblémovým odvetrávaním. Lenže to sa nám podarí v starom činžiaku, kde boli budované špajze priamo za týmto účelom alebo v rodinnom dome, kde si môžeme takéto riešenie ušiť priamo na mieru podľa svojich požiadaviek, avšak nie v paneláku. Obyčajne sa v paneláku budeme musieť nakoniec uspokojiť s jednou skriňou, do ktorej budeme ukladať dobre uzavreté dózy s múkou, cukrom, kompóty a ďalšie trvanlivé a dobre uzavreté potraviny, ktoré nie je nutné mať v chladničke. Takáto skriňa môže byť napríklad zavesená nad chladničkou.

rohova

Plán pre hladký postup práce

Pre ukladanie riadu, teda tanierov, pohárov, príborov poslúžia skrinky zavesené hore (pre ľahšie veci ako poháre, taniere), umiestnené dole potom pre hrnce, panvice, atď. Využiť sa dajú aj rohy napríklad pre rôzne na dvierkach umiestnené držiaky na hrnce, ktoré umožní riad šikovne poskladať a maximálne využiť priestor. Pamätajte, že vedľa sporáka, teda varnej dosky, by ste mali mať na oboch stranách priestor aspoň 60 centimetrov. Po ľavej strane na prípravu jedla, po pravej potom priestor na postavenie hrncov s hotovými pokrmami a ich rozdeľovanie. Priestor na prípravu jedla je lepšie väčší, pretože budete používať rad ingrediencií, ktoré potrebujete niekam odložiť, často sa tiež nezaobídete bez rôznych spotrebičov ako mixér, hnetač apod, ktoré musíte niekam postaviť. Vpravo od sporáka, za odkladacím priestorom, by mal nasledovať drez. Spodnú časť pod drezom môžete využiť na uloženie riadu. V momente, kedy budete kuchyňu plánovať, snažte sa predstaviť si sami seba v nej pri varení. Ako by vám to najlepšie vyhovovalo, aby všetko hladko išlo? Plánujte podľa vlastných potrieb, nenechajte sa ovplyvňovať.



Súvisiace:  Koniec vlhkosti v kúpeľni