Kúpte si vinotéku pokojne aj do paneláku
V posledných rokoch získava u nás stále väčšiu obľubu kvalitné víno. V súvislosti s tým, ako rastie povedomie ľudí o víne a pribúda jeho znalcov, rad ľudí si kupuje fľaše vína, ktoré nie sú určené na priamu spotrebu. Stávajú sa archívnymi kúskami, ktoré otvoríme napríklad až po niekoľkých rokoch pri nejakej významnej príležitosti. Na program dňa prichádza preto domáca vinotéka. Môžete ju mať aj v paneláku.
Hodí sa výklenok
Obmedzený priestor panelákového bytu nie je tak malý, aby sa vám do neho nezmestila menšia domáca vinotéka. Ak patríte medzi tých, ktorí si lahodný vínny mok obľúbili a radi by mali doma v zásobe nejakú flašku kvalitného vína pre posedenie s rodinou či priateľmi, vedzte, že si ju môžete dopriať aj v panelákovom byte. Je len treba trochu viac premýšľať a zvažovať, kam ju umiestniť. Hodia sa napríklad rôzne výklenky, ktoré nemožno využiť inak.
Pozor na rozmery
Na čo sa pri výbere domácej vinotéky zamerať? Predovšetkým je potrebné brať do úvahy jej rozmery a kapacitu. Predtým si rozmyslite, kam ju vlastne chcete dať. Ak musí pasovať do nejakého rohu či výklenku, budú vás obmedzovať priestory. Tiež v súvislosti s tým, koľko na ňu máte miesta, je nutné zvážiť kapacitu, aby ste mali rezervu aj do budúcna. Je dobré mať o niečo málo väčší model, než aký aktuálne potrebujete. Vyhnete sa tak skorému nákupe nového. Ak budete vinotéku niekam umiestňovať otvorom, je nevyhnutné si ho vopred starostlivo premerať. Inak sa vám môže ako na potvoru stať, že ním vinotéka jednoducho neprejde. Určite budete premýšľať i o vhodnom dizajne. Ponuka je v súčasnosti veľmi široká a môžete si vybrať vhodný model prakticky k akémukoľvek interiéru svojho bytu.
Vinotéka namiesto pivnice
Dôležitý je samozrejme účel použitia a spôsob chladenia. Môžete vinotéku používať buď k dlhodobému uskladňovaniu vína, teda vlastne tým nahrádzate klasickú vínnu pivnicu, alebo tiež môže slúžiť pre schladenie vína na teplotu vhodnú na podávanie, dajú sa však aj kombinovať oba dva spôsoby. Ak chcete nahradiť klasickú pivnicu, sú najlepšie vinotéky s jednou zónou a väčšou kapacitou a tiež s plnými dverami, tým si významne usporíte energiu. Pri dlhodobom skladovaní dosiahnete vo vinotéke teploty približne 12-14 °C, čo je dobré ako pre biele a červené víno, tak aj pre šampanské. Rovnaká teplota je aj v správnej vínnej pivnici a jedná sa navyše o najvhodnejšiu teplotu pre zrenie vína.
Pre nachladzovanie sa oplatí viac zón
Trochu iná je však situácia, ak chcete vinotéku používať k nachladzovaniu. Potom je pre biele vína najlepšia teplota 12-14 °C, avšak pre červené vína 17-18 °C. Ako tento problém vyriešiť? Pomôže vám vinotéka s viacerými zónami, teda minimálne dvoma. V každej potom môžete nastaviť inú teplotu podľa potreby. Môžete potom kúpiť väčšiu viaczónovú vinotéku, ktorá bude slúžiť ako pre dlhodobejšie skladovanie, tak aj pre nachladzovanie na podávaciu teplotu. V zóne pre biele víno s teplotou 12-14 °C potom môžete dlhodobo uskladňovať aj víno červené. V druhej zóne určenej pre nachladzovanie červeného vína potom bude nastavená teplota 17-18 °C.
Spôsob chladenia
Podstatný je tiež spôsob chladenia. Ak si vyberiete termočlánkovú vinotéku, počítajte s väčšou hlučnosťou (stále ide), má tiež asi dvojnásobnú spotrebu než kompresorová a tiež má pomerne malý výkon. Prečo si teda kupovať takú vinotéku, keď má zjavne dosť nevýhod? Predovšetkým kvôli tomu, že má jednoduchú konštrukciu a nízku cenu. Kompresorová vinotéka je síce drahšia, ale zase oveľa úspornejšia a výkonnejšia. Vzhľadom k tomu, že spína iba cca trikrát za hodinu na určitý čas, jej chod je omnoho tichší. Vhodnejšie je preto kompresová. Celková konštrukcia by mala byť pevná (fľaše niečo vážia) ideálne s výsuvnými policami. Je vhodné, aby mala aj funkcia filtrovania pachov, reguláciu vlhkosti alebo dokurovanie, ak klesne okolitá teplota.
Leave a Reply