Ako správne variť vajíčka na plyne a ako na elektrine

Uvariť vajíčka na tvrdo je asi najjednoduchšia kuchárska úloha. Výhodou je, že na rozdiel od iných surovín, vajíčka nie je možné rozvariť. Stačí ich variť najmenej desať minút a potom už sú vhodné po očistení na konzumáciu, pričom dlhší var nijako neznižuje ich hodnotu ani chuť. Tak ako ich variť správne?

Či už ich varíte na plyne, elektrickom variči alebo na sporáku na pevné palivo, základný princíp spočíva v tom, že vajíčka sú vložené v hrnci s vodou, ktorá zabezpečuje prenos tepla zo zdroja k surovine. Tak sa vajíčka ani nepripália ani nerozvaria. Pretože za bežných podmienok má vriaca voda teplotu 100 °C. Mierne zvýšiť bod varu vody môžete pridaním štipky soli (hustejšia voda má vyššiu teplotu varu), ešte viac sa teplota varu vody zvýši v tlakovom hrnci, čo sa využíva pri príprave tvrdších druhov mäsa či surovín. Vajíčka na tvrdo však asi nikto nevarí v tlakovom hrnci, prínos takéhoto postupu je zjavne zanedbateľný.

Takže či už vajíčka vkladáte do studenej vody, ktorú potom privediete do varu, alebo do horúcej vody, ktorú treba znova dohriať, lebo studené vajíčka znížia na chvíľu jej teplotu, musíte dosiahnuť teplotu bodu varu vody a udržať ju tých desať minút.

Kým na plynovom sporáku sa zväčša používajú hrnce z tenkého plechu, aby prenos tepla z plameňa na jeho obsah bol čo najrýchlejší, na klasickej elektrickej platni musíte počítať s určitou zotrvačnosťou, ktorá je tým dlhšia, čím hrubšie dno hrniec má a čím viac energie dokáže akumulovať.

Takže na plynovom variči s hrncom bez akumulácie tepla po odmeraní desiatich minút od začatia varu vody stačí zatvoriť kohútik s plynom a voda prestane okamžite vrieť a varenie sa skončilo, na elektrickej platni si musíte najprv vyskúšať, ako dlho ešte voda vrie, keď zastavíte prívod elektriny do platničky.

Súvisiace:  Urobte si drevený kútik v panelákovom byte

Ako sme už napísali, vajíčka nie je možné rozvariť, takže vôbec nevadí, ak pri prvom varení vajec na elektrickom sporáku alebo pri prvom použití nového hrnca, ktorého tepelnú zotrvačnosť ešte nepoznáte, necháte vodu vrieť tých desať minút a potom sporák vypnete a odmeriate, ako dlho ešte voda vrela. Nabudúce o tento čas skôr vypnete platničku.

Prípadne si môžete vyskúšať, že ak dáte najprv výkon platničky pod hrncom na maximum, aby sa čo najskôr obsah hrnca zohrial, na aký výkon môžete znížiť výkon platničky, keď začne voda vrieť a s akým predstihom varenie vypnúť. Možno zistíte, že na udržanie varu stačí polovičný výkon platničky elektrického sporáka a vypnúť ho môžete už po šiestich minútach varu. Naakumulovaná energia v platničke aj dne hrnca udrží potrebnú teplotu ďalšie minúty.

Jediný problém, ktorý môžete mať s dlhým varením vajec je ten, že zbytočne plytváte elektrickou energiou, ktorú potom vo forme teplej vody vylejete a že sa vám do vzduchu v byte dostane viac vodnej pary, ktorá v zimných mesiacoch môže kondenzovať na stenách bytu. Preto je dobré po vyskúšaní si sporáka a hrnca potom používať stále rovnakú kombináciu s rovnakým množstvom vody a strážiť si čas. Pri opakovanom varení sa to potom všetko vráti vo forme ušetrených peňazí.