Záložný zdroj elektriny v domácnosti

Pojem „záložný zdroj“ si väčšina ľudí spája s počítačom a s možnosťou predchádzať náhlym prerušeniam jeho napájania a následne so stratou dát, rozpracovaných úloh či nebodaj poškodením samotného počítača. No záložný zdroj elektrickej energie sa oplatí mať v domácnosti, aj keď nemusíte riešiť napájanie internetového pripojenia či práce na počítači.

Ani k počítaču už dnes ľudia nekupujú do bytov záložné zdroje napájania. Väčšina už rozmerné bedne opustila a používajú sa notebooky s vlastnou batériou, ktoré umožňujú niekoľkohodinovú prácu aj bez zapojeného elektrického napájača. Ak však k pripojeniu na internet nepoužívate hotspot vášho smartfónu, ale máte vlastnú sieťovú infraštruktúru v byte, bez elektriny sa na internet nepripojíte.

Pri prerušení dodávky elektriny veľa ľudí rieši patálie s nastavením hodín jednotlivých prístrojov, najmä tých s možnosťou odloženého štartu. Tieto však zapojiť na malý záložný zdroj nemá význam, veľká spotreba týchto prístrojov nie je nič, čo by bežný záložný zdroj zvládol.

Pri dlhotrvajúcom výpadku elektriny je skutočný problém s mrazničkou, respektíve s jej obsahom. Nové chladničky a mrazničky s invertorovými motormi majú malú spotrebu aj nízky štartovací prúd, ktoré by primerane veľký zdroj dokázal zvládnuť, avšak nemôžete očakávať chod mrazničky na UPS niekoľko hodín. Sotva pár desiatok minút. Záchranu potravín si musíte vyriešiť inak.

Na čo teda je vhodné použiť záložný zdroj napájania (UPS) v domácnosti? Predstavte si situáciu. Sedíte večer doma v obývačke a zrazu vypadne prúd. Na čo myslíte najprv? Na mrazničku? Sedíte tam potme a potrebujete niečo urobiť. A na to je dobré mať svetlo. Ideálne je, ak večer používate stojanovú lampu s LED žiarovkou a túto máte pripojenú do záložného zdroja, rovnako ako televízor alebo sieťové pripojenie. Elektronika je citlivá na náhlu stratu napájania aj na náhle zapnutie prúdu. Záložný zdroj ju uchráni pred poškodením elektrickým prepätím a súčasne vám zaistí aspoň jedno fungujúce svetlo v domácnosti, kýmsi rozsvietite mobilom alebo sviečkou, lebo sak nim najprv (po tme) musíte dostať. Súčasne tieto zariadenia majú malú spotrebu, takže môžete počítať s výdržou batérie aj niekoľko hodín. Samozrejme, že v prípade dlhšie trvajúceho prerušenia dodávky elektrického prúdu by ste mali televízor vypnúť. Svetlo by malo mať prednosť.

Súvisiace:  Príjemná klimatizácia

Malá investícia vám ochráni drahú elektroniku a zabezpečí aký-taký komfort v prvých minútach problému, ktorým náhla tma môže byť.