Skladovanie ovocia a zeleniny: Ako si urobiť zásoby na zimu
Žijete v menšom byte, a napriek tomu by ste si teraz radi urobili zásoby ovocia a zeleniny na zimu. Lenže kam ich vôbec dať a ako im zabezpečiť tie správne podmienky pre uskladnenie?
V obchodoch aj na trhoch nájdeme vrecia zemiakov či jabĺk a nejednému z nás niektoré druhy zachutia a chcel by sa nimi zásobiť na zimu. Ak máte domček s veľkým úložným priestorom, nie je čo riešiť, lenže keď bývate v garsónke v paneláku, je situácia zložitejšia. Riešenie ale existuje.
Pivnica je najlepšia voľba
Ak k vášmu bytu patrí aj pivnica, máte vyhraté. Sucho, tma a chlad, ktoré v pivnici panujú, sú ideálnym prostredím pre uchovanie zemiakov, bez toho aby ich postihla hniloba, alebo začali predčasne klíčiť. Najlepšia je teplota, ktorá sa pohybuje v rozmedzí 2-4 °C. Do pivnice patrí aj cesnak a cibuľa.
Balkón ako ovocná špajza
Ak nemáte pivnicu, napriek tomu nevešajte hlavu. Využiť na skladovanie sa dá aj malý balkónik. Kúpte si najlepšie drevené, prípadne plastové prepravky. Vysteľte ich napríklad režným vrecom, alebo polystyrénom, teda mäkším, ale vzdušným materiálom. Ovocie, napríklad jablká alebo hrušky (natrhané aj so stopkou, potom dlhšie vydržia) zabaľte do novinového papiera a naskladajte de debny. Dávajte pokiaľ možno len jednu vrstvu. Navrch debničku opäť prikryte vrecom či polystyrénom a umiestnite ju na balkón. Ak hlási v zime predpoveď počasia väčšie mrazy, majte pripravenú deku, ktorú cez prepravky s ovocím prehodíte.
Koreňovú zeleninu do debny s pieskom
Ak chcete skladovať koreňovú zeleninu ako mrkva, petržlen, zeler, kaleráb, paštrnák alebo chren, kúpte si drevenú debničku, ktorú vysypete mierne vlhkým pieskom. Môžete ho prípadne zmiešať s rašelinou. Skladajte potom vedľa seba na striedačku mrkvy špičkou a hrubým koncom a na vyrovnanú vrstvu potom opäť nasypte piesok. Aj debničku s koreňovou zeleninou môžete prikryť režným vrecom a strčiť na balkón, ak nemáte pivnicu.
Oddeľujte rôzne druhy
Ak máte malé priestory a snažíte sa do nich napchať maximum zásob, dajte si pozor. Neskladujte ovocie a zeleninu na jednom mieste. Ak dáte k ovociu trebárs karfiol či kel, veľmi rýchlo natiahne ich pach. Preto ovocie a zeleninu prísne oddeľujte. Ak nemáte dosť priestoru, dajte aspoň do jedného rohu ovocie, do druhého zeleninu. Ak chcete tiež zabrániť prenosu pachu na ovocie, môžete použiť plastové sáčky, avšak opatrené otvormi, aby sa v nich nezrážala voda.
Prevencia hniloby podľa babičiek
Samozrejme pre skladovanie vyberajte len zdravé ovocie a zeleninu. Nepoškodené plody jabĺk a hrušiek umiestňujte stopkou nahor. Z koreňovej zeleniny odstráňte pred uskladnením vňať a nechajte ju dobre vyschnúť. Suchú cibuľu a cesnak zväzujte do vrkočov. Počas zimy svoj minisklad občas skontrolujte, aby ste si overili, či nič nehnije. Tiež môžete ako prevenciu hniloby skúsiť použiť jeden recept z čias našich babičiek: Medzi ovocie položte listy papradia avšak bez výtrusov a oddeľte ich od ovocia tenkým papierom.
Leave a Reply