Je vám chladno? Upečte si kura!

Myslíte si, že vám chcem nahovoriť, že jedením pečeného kurčaťa sa zahrejete? Je pravda, že časť energie z prijatej potravy spotrebuje naše telo na svoj ohrev na stabilnú teplotu okolo 36 °C, ale mal som na mysli niečo celkom iné. Tí, ktorí bývajú v pasívnom dome už vedia, o čom hovorím. Pretože pasívne a nízkoenergetické budovy majú skutočne malú spotrebu energie na kúrenie a v podstate na to stačí aj elektrická či plynová rúra a príprava nedeľného obeda.

Pokiaľ je váš príbytok vykurovaný radiátormi napojenými na kotolňu na sídlisku, v cene tepla platíte aj straty vedením k vášmu domu, ktoré zohrievajú detské ihrisko alebo parkovisko. Pri kúrení, kde je vstupné médium elektrická energia (elektrický kotol, tepelné čerpadlo, konvektory, podlahové kúrenie), sú všetky straty vlastne príspevkom v vykurovaniu domácnosti.

Patrí sem napríklad trvale pripojená nabíjačka smartfónu, niekoľko hodín denne zapnutý televízor alebo herný počítač vášho potomka. Všetky tieto spotrebiče majú nejaké straty, ktoré sa vo forme tepla uvoľňujú do priestoru. Do priestoru vášho bytu. Ešte aj straty elektrického bojlera vyhrievajú vašu kúpeľňu. Keď uvaríte plný hrniec polievky a necháte ho stáť na sporáku, teplo z neho sa dostáva do vzduchu kuchyne a tým celého bytu. Keď uvaríte vajíčka na tvrdo a nepotrebujete ich hneď zjesť, nechajte postáť hrniec s horúcou vodou na sporáku. On vychladne a byt sa trošku zohreje 😉

Tak teraz už viete, kam som mieril s tým pečeným kuraťom. Aj rúra má nejaké tepelné straty, väčšina tepla pečie jedlo na pekáči, ale dosť sa ho dostáva cez vonkajší obal prístroja do priestoru okolo. Ak je vonku už chladnejšie počasie, ale nie úplne zima, netreba zapínať elektrický ohrievač, keď s rovnakou spotrebou elektriny môžete nie len prikúriť, ale si ešte aj upiecť chutný obed.



Súvisiace:  Zberný dvor je dôležitou súčasťou nášho konzumného života