Doma pečený chlieb z kvásku

Mať možnosť si kedykoľvek kúpiť chlieb v obchode a môcť si vyberať z mnohých druhov príde veľa ľuďom ako veľká vymoženosť. Domáce pečenie čohokoľvek je časovo náročná záležitosť a tak sa tomu venujú prevážne mamičky malých detí. Čiastočne zo snahy ušetriť, čiastočne zo snahy dopriať im to najlepšie. Ktorý chlieb je ale skutočne pre človeka najlepší?

Kedysi bolo možné v obchodoch kúpiť dva či tri druhy chleba, z toho jeden býval „čierny“ z ražnej múky. Dnes majú ľudia pocit, že si môžu vyberať z nepreberného množstva druhov, tvarov a veľkostí, ale v podstate sú to všetko „pečivárenské výrobky“ z bielej pšeničnej múky, prizdobené nejakými semenami, aby to vyzeralo „zdravo“. No ak si vypýtate pri pulte záznam o zložení alebo si ho prečítate na plastovom obale chleba, často vás prejde chuť takýto výrobok konzumovať. A človek si začne uvedomovať, prečo naproti pokladniam v supermarkete sú umiestnené lekárne…

V minulosti, keď sa ľudia nikam neponáhľali a všetko stíhali, sa chlieb piekol doma a jeho základom bol ražný kvások. Na rozdiel od moderných kvasníc, ktoré cesto z múky len nafúknu a prevzdušnia, aby sa lepšie prepieklo, tak ražný kvások počas až dvanásťhodinové kysnutia cesta dokáže pšeničný lepok prepracovať na stráviteľnejšie zložky pre človeka. Keď sa kvások skombinuje s celozrnnou múkou a ideálne v zmesi pšeničnej a ražnej, dostanete skutočne kvalitný a výživný pokrm. Nečudo, že si ho stále viac ľudí pripravuje doma a nie je problém ho upiecť ani v panelákovej kuchyni.

Na rozdiel od siahodlhých zložení priemyselných chlebov vám na domáci chlieb stačí voda, soľ a múka, možno rasca, ak vám chutí. Ani tú ospevovanú pekárničku nepotrebujete, na pečenie stačí obyčajná elektrická rúra sporáka. Detailný postup založenia kvásku, jeho udržiavanie a pečenie kváskového chleba je popísané aj na tomto webe.

Súvisiace:  Postavte si vlastný bazén pokojne aj v paneláku

Na zdravý chlieb je ideálna múka, ktorá nie je namletá dlhšie ako tri dni (zdroj: táto kniha). No málokto má doma elektrický mlynček na obilie a doma pečený chlieb je výrazne lepší pre človeka aj z bežnej kupovanej múky, ako tie priemyselné z veľkopekární či „čerstvo“ dopekané v supermarketoch. Navyše domáci kváskový chlieb sa nepokazí tak rýchlo, ako kupované chleby plné konzervantov. Paradox? Vyskúšajte a uvidíte.

Príjemným bonusom najmä na jeseň a v zime je, že teplo produkované elektrickou rúrou pri pečení domáceho chleba prispieva k ohrevu domácnosti, takže termostat na radiátore môže skôr privrieť prívod dnes už tak drahej vykurovacej vody do domácnosti 😉