Čo je kvások

Počuli ste už od známych, že si chlieb pečú doma? Nechce sa vám chodiť každé ráno do samoobsluhy pre chlieb? Tiež si upečte chlieb doma. A navzdory reklame aj známym, nepotrebujete na to kupovať pekárničku. Keď už sa rozhodnete doma piecť svoj chlieb, rovno si pečte ten najzdravší, ktorý je možné doma upiecť. Upečte sebe aj rodine kváskový chlieb.

Mnoho ľudí si zamieňa pojmy „kvások“ a „kvasnice“ a považuje ich za jedno a to isté. Kvasnice sú kvasinky, ktoré sa dávajú do múky spolu s teplým mliekom a cukrom, cukor premieňajú na CO2, ktoré nafukuje cesto, bublinkavé cesto sa dobre prepečie.

Kvások sa robí z ražnej múky a vody, pri styku s múkou štiepi lepok, rastlinnú nestráviteľnú bielkovinu, na stráviteľné kratšie reťazce a vedľajším produktom sú bublinky, ktoré prevzdušňujú cesto a toto sa lepšie prepečie.

dva chleby

Na pohľad to vyzerá rovnako, no ražný kvások spracováva múku na stráviteľnú látku pre človeka. Máte pocit, že múka je stráviteľná, veď ju roky jeme? A čo celiakia, Crohnova choroba, intolerancia lepku a problémy s trávením? Možno sme to ako ľudstvo s tým šľachtením pšenice prehnali, možno jeme múčnych jedál priveľa a možno je to aj v kombinácii pšenice a iných priemyselných jedál.

Všetci čo prešli z bieleho pšeničného nafúkaného chleba ku kváskovému chlebu si chvália zníženie hmotnosti, zvýšenie vitality a najmä im vyhovuje trvanlivosť domáceho chleba. Napriek tomu, že neobsahuje žiadnu chémiu, len vodu, múku soľ a korenie, tak vydrží nesplesnivieť a nestvrdnúť viac, ako desať dní. Upiecť sa dá doma v rúre.